pátek 9. května 2014

Nehtové desatero podle Bí

Krásný den,
když jsem naposledy procházela stojany dekorativní kosmetiky, musela jsem se pro sebe pousmát. Kromě milionů různých "vodiček" - péčí o nehty, jsem objevila i jednu s nápisem "maska". To už mi přijde vážně za vlasy přitažené! Vymýšlíme líčení, outfity, staráme se o vlasy, ale kdo má proboha čas dělat si masku na nehty?..Dobře, určitě by se mezi námi našly i dámy/slečny, které by byly ochotny tolik času svým nehtům věnovat, ale proč, když to jde i jednoduššeji?
Samozřejmě, pořád mluvíme o péči, takže i když vám ušetřím spoustu času navíc, kouzlo, jak dosáhnout perfektních nehtů za 5 minut, prostě neexistuje. Je to trochu o trpělivosti a o tom chtít. Taakže, pokud jste pevně rozhodnuté, že tentokrát už si prostě necháte narůst nehty i trochu delší a chcete se o ně starat, pojďte se společně se mnou vrhnout na mé amatérské desatero...

zdroj: kamoska.cz

1. VITAMÍNY
Prvním a jednoznačně hlavním klíčem k úspěchu jsou vitamíny. Pokud prostě někomu pevné nehty nejsou dány od přírody (jako mně), nezbývá, než jim trochu dopomoci, a musím říct, že i kamarádky, které měly vždycky silné nehty mi potvrdily, že jsou sem tam období, kdy se doplňkům ani ony nevyhnou. Za sebe rozhodně doporučuji Biosil Plus, o kterém už jste možná četly v předchozích článcích. Je levný a funguje, což se moc často nestává. K dostání je klasicky v lékárně, balení obsahuje 60 tabletek, které vystačí na 2 měsíce. Cena 70,-

foto: Tomáš Kůst

2. ZPEVŇUJÍCÍ LAK
Kromě vitamínů můžeme pomoci nehtům ještě zpevňovačem. Jeden takový vyrábí například firma essence. Cena se pohybuje kolem 60,- . Je to bezbarvá vodička, která na nehtech rychle schne a znatelně je posílí. Používám ho zároveň jako podlak.


3. PODLAK A NADLAK
Nepatří samozřejmě k nedílné součásti manikůry, ale je pravda, že svou funkci mají. Podlak zabraňuje žloutnutí nehtů a nadlak zase ochrání barevný "nátěr" před poškrábáním a dodá nehtům bezchybný vzhled. Já mám ty své opět od značky essence, cena každého se rozhodně vejde do 70,-.


4. PILNÍK, NIKDY NŮŽKY
Tohle je prostě jasná zásada. Nůžky vašim nehtům vůbec nepomáhají, ba naopak. Používat se má pouze pilník a to v nejlepším případě skleněný, kterým upravujete tvar a délku nehtu. Doporučuje se pilovat vždy jedním směrem.


5. NEPILUJTE LŮŽKO NEHTU
Pilníkem obrušujeme pouze hrany nehtů, nikdy s ním nepřejíždějte přes samotné lůžko. Struktura nehtu se tím narušuje, a ten se pak stává tenčí a náchylnější.



6. PRAVIDELNÉ LAKOVÁNÍ NENÍ ŠKODLIVÉ
Právě naopak! Lak vytváří na nehtu ochrannou vrstvu, je pak mnohem silnější a odolnější. Navíc, když jsou nehty hezky upravené a nalakované, odrazuje nás to od případného okusování. Já si nehty lakuji bez přestávky a naštěstí žádný problém nemám, nicméně v případě, že byste přeci jen zaznamenaly viditelné třepení a olupování nehtu, dejte jim od lakování pár dní pauzu.



7. ŠETRNÝ ODLAKOVAČ
Odlakovač hraje samozřejmě velmi důležitou roli. V první řadě zvolte některý bez acetonu. Jednou z levnějších variant jsou odlakovače Isana z drogerie Rossmann. Ale těm upřímně nevěřím, ať si na oba napíšou co chtějí. Schválně k nim zkuste přivonět, hrůza! A navíc úplně zbytečně vysušují nehty. Já nedám dopustit na odlakovač Ebelin. Je k sehnání v drogerii DM a 200 ml vyjde na 35 Kč. Má příjemnou mandlovou vůni a nehty tolik nevysušuje. Z těch dražších odlakovačů je pak poměrně chválena zn. Sally Hansen.



8. HYDRATOVAT, NENECHAT VYSOUŠET
Po použití odlakovače a zaschnutí aplikovaného laku doporučuji použít krém na ruce. Nehty bývají chtě nechtě poměrně vysušené, takže jim to rozhodně neuškodí. To platí dvojnásob při mytí nádobí a používání různých saponátů. Je jasné, že si na každý hrneček nevezmete gumové rukavice:), ale snažte se pak ruce hydratovat.


9. NEMÁČET DLOUHO V HORKÉ VODĚ
Někomu se možná bude tenhle bod zdát směšný, ale je to tak, co si budeme povídat. Horká voda nehtům moc neprospívá. Určitě sami víte, jak se po delší době ve vaně nebo sprše začne lak loupat a nehty jsou jako papírek. Nechci tím samozřejmě nabádat nikoho k tomu, aby se přestal mýt :), jen není úplně dobré nechat nehty v horké lázni 3 hodiny.



10. NEHTY NEJSOU NÁŘADÍ
Nedivte se tomuhle výroku a spočtěte, kolikrát jste si ulomily nehty při otvírání různých víček vy! Bohužel, je to "křehkej matroš" a musíme se k nim podle toho chovat.:)


Tak a je to......uuuuf, to byla dřina!:) Tak ještě rychlé poselství závěrem: vitamínujte a la(j)kujte!:)

25 komentářů:

  1. Skvělý článek a opět skvělé fotky .. úžasné

    OdpovědětVymazat
  2. Do kamene tesat!
    Mně trvalo docela dlouho, než jsem na spoustu věcí přišla, ale fakt se to všecko vyplatí. Trvá to - není to ze dne na den, ale stojí to za to, nehty se mi lepší a kdybych je dala vedle těch trosek, co jsem měla ještě před 2 lety, tak bych ani sama neřekla, že jsou z těch samých rukou. :)
    Ale stejně si neodpustím pár komentářů :) :
    - pilníky jsou podle mě OK i papírové POKUD jsou dostatečně jemné a ne šmirgly, jaké používají nehtařky na umělé nehty; což je někdy problém najít, sama je nejčastěji kupuju na veletrzích a vždy několik do zásoby;
    - odlakovač - tento ebelin mám doma u mamky a jsem z něj docela nešťastná, nejen že mi nevoní ale právě mi i přijde, že dost vysušuje, mám po něm vždycky nehty dost matné a i viditelně suché, že je mám chuť nejprve hutně namazat (což samozřejmě neudělám, protože je jdu okamžitě lakovat -> ano, mechanická bariéra funguje!); co se Sally Hansen týče, mám ten zelenkavý a ano, je dražší, ale za větší objem (400 ml za asi 65 Kč) a ano, obsahuje aceton, proto jsem ho před časem z péče vyřadila, nicméně mám ho taky doma u mamky, takže ho používám jen občas a naopak mi teď docela přijde, že nehty opravdu hydratuje... tak nevím, asi mu dám druhou šanci; Isanu nebrat
    - ad 9. (nebo spíš další bod č. 11) - rozhodně pomůže i používat rukavice na domácí práce a mytí nádobí; spousta holek se mi nad tím ošklíbá a já sama nemám rukavice ráda, ale zase - od tý doby, co je používám, se mi nehty jen a jen zlepšují, účel to rozhodně plní
    A ano, nafoceno máš krásně ;-)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uff, to jsem přestřelila s těmi 400ml - má asi 240, což je ale za tu cenu pořád dobrý.

      Vymazat
    2. Děkuju Verunko:-)) samozřejmě máš pravdu, co se odlakovačů týče, určitě se jich najde i spousta lepších a o Sally Hansen nepochybuju, ale já s tím DMkovým takové zkušenosti jako ty nemám, vyhovuje mi, takže proto ho volím jako tu levnější variantu, spotřeba je fakt velká:) A co se rukavic týče, já už bez nich teda taky nedám ani ránu:-D

      Vymazat
  3. Souhlasím se všemi body :) úplně to vidím jako u sebe krom toho biosilu, ale papala jsem ho na vlasy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) to jsem ráda. Já jsem Biosil začala brát původně taky kvůli vlasům, ale efekt byl bohužel takový, že s těmi mi nepomohl a naopak posílil nehty:-)

      Vymazat
  4. Úplně super článek! Víc takových :) Zase jsem se obohatila o pár mouder. I když s většinou souhlasím a dodržuji :) Pro biosil určitě zajdu, už jsem ho i radila mamince mého přítele, která s nehty pořád bojuje. Jinak ten odlakovač od Sally mám, ten růžovej a já na něj hrozně nadávám. Jednak smrdí jak nevím co, dělá se mi z toho špatně a pak mi ještě barví kůžičku kolem nehtů do červena. Tudíž jeho vlastnosti jsem nepocítila a nemůžu soudit, zda nevysušuje nebo pomáhá. Nemám ani chuť ho zkoušet znova. Nyní používám odlakovač Lilien (ani nevím už, kde se prodává, myslím, že ho mám z Tesca) s Tea Tree olejíčkem a ten je super. Pěkně odlakuje, nevysuší a hlavně tak nesmrdí. Ale zatím jsem ještě jedničku mezi odlakovači nenašla, stále hledám toho pana vyvoleného. I když jednou jsem měla odlakovač od Essence z Německa, u nás jsem ho neviděla, byl s exotickým ovocem a ten byl teda žůžo labůžo. No fakt super článek prostě plus teda fotky na jedničku s * :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda tys mi udělala takovou radost:-) děkuju moc:-* Ono je to všechno hrozn individuální, ale tohle jsou taková obecná moudra, která alespoň mně fungují:-) ten odlakovač essence určitě vyzkouším, pokud ho najdu:-)) btw hledala jsem t nafb, nemáš tam taky svou stránku?;)

      Vymazat
    2. Jééé, tak to jsem moc ráda, nemáš zač, moc se ti článek povedl :-* FB stránky zatím nemám, ale uvažuji o tom. Nějak se bojím, abych tam měla, co dávat :-D

      Vymazat
    3. Tak jsem to hodila hlavou a stránky jsem udělala :) Můžeš být první, komu se to bude líbit! :D

      odkaz je TADY

      Vymazat
    4. Tak už tě tam mam:-) pod normálním profilem i pod blogerskym, kterej se nezobrazuje v celkovém počtu a navrhla jsem tě pár kámoškám:-) je dobře, že sis ho taky založila, další možnost jak na to lidi upozornit:-)

      Vymazat
  5. Skvělý článek! Musím říct, že vše dodržuji a své nehty mám naprosto pevné, občas se naskytne období kdy se hrozně lámou, třepí atd. ale vždy to zachrání nějaká ta výživa na nehty, kterou svým nehtům dopřávám při každém lakování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc:-)) to jsem fakt ráda. Jasně, že má každý sem tam období, kdy jsou nehty horší, ale přesně jak říkáš, dodat jim pak trochu vitamínů a je to zase dobrý;)

      Vymazat
  6. Tak poslední bod se nějak nejsem schopná přinutit, abych dodržovala. :D Odlakovačům bez acetonu taky začínám přicházet na chuť. Docela příjemně voní a opravdu tolik nevysušuje jako klasický s acetonem. Takže na krémovky beru ten a na zbytek, co jde hůře dolů sahám po acetonových. A pěkně sepsáno. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Romí:) no, já už používám tenhle odlakovač na všechno, ale na ty třpytkový top coaty si asi pořídím ten od essence, docela si ho okolí chválilo:)

      Vymazat
  7. Tak mně skleněný pilníky přijdou nejhorší - jsou hrozně trvdý, nehty jsou po nich víc rýhovaný a víc se mi po nich třepí nehty. Profi pilníky s dřevěným či plastovým jádrem a s jemnými ale tvrdými zrnky mi přijdou nejlepší. Ovšem dokud jsem je nezkusila, tak jsem taky nevěřila :)
    A paradoxně mě ty bezacetonový Ebelin, Lilien, Rival de Loop vysušují nehty mnohem víc než ten mandlový Isana s acetonem a olejem :D Asi moje nehty na acetát reagují hůř jak na aceton :)
    A určitě - hydratace je základ péče. Bez ní je ošklivější kůžička, hůř se zatlačuje, lak pod ní zatéká a vypadá to hrozně. Kdo maže, ten jede :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mně skleněnej pilník upřímně nevadí, ale věřím, že máš pravdu, přeci jen se v tom asi musíš vyznat líp:-) Co se odlakovačů týče, je to úplně stejně individuální záležitost jako řasenky a jiné produkty, každému sedí úplně něco jiného, což mě ale upřímně dost překvapilo, zrovna tady bych to nečekala:-)

      Vymazat
    2. To já taky ne, už jem dost četla, že holkám ten zelný Isana nevyhovuje a já už nechci nic jinýho, jinak jdou nehty do kytek :D
      No, profík nejsem to rozhodně ne, ale říkala mi to i paní, co dělá manikúru víc jak 10 let, sleduje psolední trendy a výzkumy a o anatomii nehtu toho ví víc jak Google :D

      Vymazat
    3. Myslím, že k tomu časem taky dojdu:-) a přemýšlím o nákupu a testování odlakovačů :-D

      Vymazat
  8. Ja mam vcelku problem so stiepenim nechtov. Nad kupou nejakeho vyzivneho pripravku preto uvazujem uz davnejsie. A najma nechty na ukazovakoch dostavaju zabrat. Vzdy ich mam kratsie, lamu sa a aj lak je z nich prec najskor. Inak pilnik velmi pouzivat nedokazem. Vzdy mam pocit, ze urobim viac skody ako uzitku :/ No a hydratacny odlakovac Sally Hansen (zeleny) na moje nechty posobi ako balzam, sice odlakovavanie trva dlho a nie je velmi efektivny, mam ho rada. A to napriek tomu, co pises, ze najlepsie odlakovac bezacetonovy. Lebo tieto odlakovace od Sally napr. maju aceton uvedeny hned ako prvu zlozku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, jestli se ti nehty třepí, tak zkus rozhodně nějaké vitamíny, to je pro ně nejlepší a jediná pomoc:-) dřív jsem to měla přesně taky tak a od té doby co používám Biosil jsou pevné jako nikdy předtím.:-) Ale je pravda, že se mi taky opakovaně ulomil malíček, doufám, že tentokrát už vydrží:-) Přemýšlím, že nakoupím několik zmíněných odlakovačů a porovnám je v článku mezi sebou, možná by to bylo docela zajímavé. Nicméně jak už jsem psala, je to děsně individuální :-)

      Vymazat
  9. No,tak i já se nakonec nějak vyjádřím...

    Ve skrze tvůj článek má velmi dobrou hodnotu, ale... mám výhradu k bodům 4,6,7 a 9.

    K pilníku už se ti vyjádřila Nikol. Jelikož je pilník skleněný, netlumí nárazy o nehet a tím pádem ho daleko více vystavuješ třepení.

    Třepení nehtů jako takových máš pravdu, že není z lakování... jenže už mylně neuvádíš důvod... který se částečně váže k bodu 7, což je odlakovač.
    Za ono třepení může právě špatně zvolený odlakovač. Když neodlakováváš... těžko se ti má co třepit... to s lakováním nemá nic společného.
    A pak mám dotaz... odkdy je odlakovač Sally Hansen v cenové kategorii do 70Kč, při nějakých 230ml drahý? Pod drahým si představím opi, orly.., a podobný, ale ne teda Sally Hansen.

    A k bodu devět... ne horká voda, ale voda v jakékoliv podobě, stejně jako čistící prostředky. Nehet dýchá a více než dobře na sebe navazuje vodu. Pokud déle nebo často máčíš nehty, zaděláš si na třepení, špatnou výdrž laku. Bublinky pod lakem (které se ukáží až po nějaké době nalakování).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a jestli se nepletu, tak bez acetonový odlakovač ani neexistuje :-) A že mám takový dobrý dojem, že se nepletu :-)

      Vymazat
    2. Takhle...vím, že se v tom vyznáš, už docela dlouhou dobu tvůj blog sleduju :-) děkuju za komentář a je mi jasný, že máš v mnoha věcech pravdu, ale co se třeba odlakovače týče...samozřemě, že ten od Sally vůbec není TAK drahý, jasně, že se dají koupit i mnohem dražší, ale při mé spotřebě a ne zrovna vysokých příjmech si už rozmyslím, jestli budu mít dva od Ebeline a nebo jeden od Sally:-) co se pilníků týče, rozhodně dám na vás a vyzkouším i jiné.

      Vymazat